Ing. arch. Jaroslav Baran

Ing. arch. Jaroslav Baran, bol dlhoročným členom tvorivých štábov v Štúdiu animovaných filmov, Bratislava – Koliba a aj posledným riaditeľom tohto štúdia. Je prvým školiteľom animácie na Slovensku, usporiadal animačné workshopy nielen na Slovensku, ale aj v Portugalsku, Francúzku, a Japonsku. Je členom Grantovej komisie AF MK SR a AVF, komisie pre mediálnu výchovu MK SR a členom AWG ASSIFA. Spolupracoval na 4 vysokoškolských absolventských, alebo bakalárskych filmoch a bol vedúcim cca. 150 detských filmov.

Ako animátor, hlavný animátor, alebo režisér sa podieľal na tvorbe 5 celovečerných animovaných filmov, napr. Marco Polo return to Xanadu (USA), ktorý bol v roku 2002 v širšom výbere nominovaný na Oscara, ďalej King Macius (Nemecko, Francúzsko, Poľsko), Pravdivý príbeh Baróna Prášila,…132 animovaných filmov, televíznych seriálov – Rytier Malíček, Bruno a Benjamín, Mediálni špióni, Pán Toti, všeobecne známy Jurošík, Krasulienka (Luxemburg), Flitze (ZDF, Nemecko), Litle Penguin (King Roll, UK), Kuliočko (Ebyhome video, UK, Animax), Malý kráľ Matúš (Poľsko, Nemecko, Francúzsko), Wiesendetektive (Nemecko),… a desiatok reklám v domácej aj v zahraničnej produkcii.

Režisér a výtvarník mimoriadne úspešného animovaného seriálu OVCE, ktorý získal 9 ocenení doma aj v zahraničí.

2009
– Cena medzinárodnej poroty XXXVI. ročníka filmového festivalu EKOTOPFILM, Slovensko
– Mimoriadna cena medzinárodného kongresu ITAPA, Slovensko
– Prvé miesto na Slovensku v súťaži o Európsku cenu za prevenciu kriminality, Slovensko

2010
– Cena Prix Danube na 20. ročníku filmového festivalu Bratislava, Slovensko
– Postup do finále (Official Selection) v kategórii TV Série na Medzinárodnom festivale animovanej tvorby Annecy 2010, Francúzsko
– Cena Dúhová guľôčka za zodpovedný prístup na Medzinárodnom festivale reklamy, súčasť Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež Zlín, Česká republika

2011
– Špeciálne uznanie v rámci Európskej ceny kvality v súťaži City for Children (Mesto pre deti), Stuttgart, Nemecko
– Cena za najlepší film na Európskom filmovom festivale prevencií za projekt OVCE.sk, Székesfehérvár, Maďarsko
– Cena odborného publika na Európskom filmovom festivale prevencií za projekt OVCE.sk, Székesfehérvár, Maďarsko

Okrem tvorby animovaného filmu sa venuje aj ilustrácii detských kníh a časopisov a vedie štúdio animovaného filmu Animo Line.